Szavak helyett írva… Útmutató a figyelmeztető lámpákhoz (1.)

Annyira érdekes a téma, de annyira nehéz lenne egyedül feldölgozni, ezért ma írásban “podcastolunk”.
Ráadásul a keddenként esedékes, “Ki van a márka mögött?” sorozatunk folytatására még kell egy kicsit várni…

Mint sok dolog, az autók sem tökéletesek. Igaz azt feltételezni, hogy valami végül megszakad vagy leáll, függetlenül attól, hogy milyen autót vásárol, és bármennyire is megbízható. Szerencséd, az autója közmondásos agya kitalál egy közelgő problémát, mielőtt megtenné, és gyakran figyelmeztetést küld Önnek. Az új autókban érzékelők és figyelmeztető lámpák vannak, amelyek figyelmeztetnek gumiabroncsok nyomásszintjei és a mosófolyadék szintje. De tudod, mit jelent ezek a kis ikonok a műszerfalon? Ha nem, akkor fedezünk. Összeállítottuk ezt az útmutatót a leggyakoribb autó figyelmeztető lámpákra.

Ködlámpa

Egy visszajelző-világítással kezdjük, amely technikailag nem figyelmeztető lámpa. A ködfény szimbólum nagyjából hasonlít a szokásos fényszórókhoz használt szimbólumhoz, bár előtte egy gördülő vonallal, három gerendának tűnő vonal helyett. De nem minden autó van ködlámpával felszerelve, így lehetséges, hogy a jármű tulajdonosa soha nem fogja látni ezt a műszerfal-fényt.

Alacsony gumiabroncsnyomás

A modern autók jönnek gumiabroncsok nyomásfigyelő rendszerei és a félkör belsejében lévő kis felkiáltójel azt jelenti, hogy egy vagy több gumiabroncsának alacsony nyomása van. Ha látod ezt a jelet, ne kiborulj. Ehelyett keressen biztonságos helyet a megálláshoz és ellenőrizze a gumiabroncsokat. Ha kissé alacsonynak tűnnek, óvatosan menjen el a legközelebbi benzinkúthoz, hogy levegővel megtöltse őket. A legtöbb autóban ez a fény önmagában eltűnik, miután letette a gumiabroncsokat.

Motorolaj figyelmeztető lámpa

Az autók évek óta képesek figyelemmel kísérni motorjuk olajnyomását. Ha látta, hogy néz ki egy mártásos hajófény, amely felbukkan a kötőjelében, ez azt jelenti, hogy probléma van a motorolaj nyomásával. Elegendő olajnyomás nélkül a motor nem képes megfelelően kenni magát. Ez komoly mechanikai problémákhoz vezethet — a motor megragadhat, és hagyhatja, hogy rekedt legyen. Ennek eredményeként a legjobb, ha ezt azonnal megnézi.

Motor

A motor ellenőrző lámpája azt jelenti, hogy az autóját figyelő sok érzékelő közül az egyik észrevette a motor problémáját. Ez bármi lehet a gyújtógyertya hibájától kezdve valami nagyobb meghibásodásáig, például a szívócsatorna vagy az alacsony kompresszió. Hacsak nem igazán praktikus, hagyjon ilyen javítást egy szerelőnek, akiben bízik. Akárhogy is, ha látja a vezérlőmotor lámpáját a műszerfalán, valami rosszul ment, és nem szabad elindítania a boltba tett utat. Minél hamarabb megjavíthatja, annál jobb.

KAPCSOLÓDÓ ANYAGAINK >>>

Folyt. köv.!

Addig is hallgass ránk!

motortrend & google fordító